Вести

Министар грађевинарства и урбанизма посетио Смедерево

Министар грађевинарства и урбанизма посетио Смедерево
13.март 2014.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић, током данашње посете Смедереву, замолио је грађане да 16.марта изађу на гласање.

"Ако желимо да Смедерево крене, да почне да се развија, да се отварају нове фирме, да се инвестира, као што су почели да се доводе озбиљни инвеститори, да незапосленост решавамо на коректан начин, морамо дати подршку и градском руководству и да гласамо за најбоље", поручио је Илић.

"Народ је то већ рекао, али вас молим да то 16. марта и потврдимо. Да изађемо у што већем броју, јер тог дана немамо већи посао него да изађемо на изборе", додао је Илић.

Он је казао да ће сваки дан бити бољи од претходног и да ћемо тако сигурно доћи до циља, да Србија у наредном мандату буде стабилна, економски јака држава, призната у свету.

„Посета министра Илића је још једна потврда да Влада апсолутно стоји иза руководства Града Смедерева и свих грађана, да Смедерево креће једним новим путем развоја, довођењем нових инвестиција и решавањем многих проблема легализације, изградње инфраструктуре. До сада је министар Илић показао доста разумевања за град Смедерево и његове потребе", рекла је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

Она је данас, пред изборну ћутњу, позвала све Смедеревце да 16.марта изађу на биралишта, оценивши да је то наша обавеза за све оно што чека Смедерево у наредном периоду и додала да је много инвестиција на прагу Смедерева.

„Отворили смо врата града Смедерева и нека 16.марта Смедеревци поведу своје пријатеље, рођаке, другаре, да сви заједно изађемо, да 17.марта брже кренемо у реформе и да тај бољитак много брже дође у град Смедерево", поручила је градоначелница.

Након разговора са грађанима на Градском тргу, министар је у згради Подунавског управног округа разговарао са начелником Радославом Цокићем и градоначелницом Смедерева др Јасном Аврамовић.

На новинарско питање везано за изградњу складишта течног нафтног гаса у Смедереву, за коју Републичка урбанистичка инспекција Министарства грађевинарства и урбанизма тражи забрану примене Плана детаљне регулације за парцелу на којој је саграђено и поништавање локацијске и грађевинске дозволе које је издала локална самоуправа јер, како тврде, град за то није надлежан већ ово министарство, министар Илић је рекао да "свако ради свој посао".

"Инспектор има право да контролише, али Министарство има одређене службе које раде на томе и све то контролишу. Наложио сам да државни секретари, помоћници и остали који су надлежни за те пројекте, прегледају документацију и донесу решење. Они су прегледали, оверили и потписали и рекли да је у складу са законом. Према томе, свака част инспектору. И инспектор може да погреши, а и надлежне службе могу да погреше. Овде је ситуација потпуно јасна. Не желим да сугеришем било коме, али Министарство има своје државне секретаре, има службе, своју администрацију која све то прати и контролише и све мора да буде у складу са законом и важећим прописима", нагласио је Илић.

Министар Илић је оценио да Влада Републике Србије подржава све пројекте Смедерева и одлуке локалне власти, односно планове које је доносила Скупштина града.

"Сматрамо да ће сви ти пројекти запослити хиљаде људи, довешће инвеститоре, јер је Смедерево на изузетно доброј локацији, на коридору 10, на Дунаву и изузетно је повољан град за инвестирање. Ми ћемо помоћи и у изградњи инфраструктуре, да смедеревска села добију боље путеве како би остали да живе овде, а изузетно је важно и због довођења нових инвеститора", закључио је министер грађевинарства и урбанизма.

У друштву градоначелнице Смедерева, министар Илић је обишао породичну фабрику Златиборац у Михајловцу, која се бави производњом и прерадом млека и млечних производа и упошљава 30 радника, као и земљорадничку задругу у истом селу, једну од ретких која је опстала у читавом округу и окупља око 1.000 коопераната.