Вести

Министар Зоран Ђорђевић посетио Смедерево

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања, био је данас у Смедереву где се састао са новим градским руководством. Како је изјавио на конференцији, то је и била сврха посете, да се упозна са новим људима на челу Смедерева.

"Смедерево је перспективни, озбиљан град који је у претходном периоду привукао доста нових инвестиција и сигуран сам да ће и ново руководство радити на томе да их овде буде још више".

Посебно је истакао важност преквалификације и доквалификације око 4800 грађана који су тренутно на евиденцији Националне службе за запошљавање. Што се тиче Железаре, министар је рекао  да су јој, пре доласка кинеске компаније, дани били одбројани, да су се дугови нагомилавали, а да сада имамо компанију која остварује добит и запошљава велики број људи. То што је једна висока пећ угашена, како је рекао, није ништа необично нити алармантно, и раније је једна пећ гашена или стављана на тихи ход, због ремонта или ситуације на тржишту челика.

"Ми се дичимо тиме да смо незапосленост смањили са 26 на 9,6 посто, нисмо задовољниса тим, врло јасну инструкцију имамо и од председника да морамо да радимо да то буде 5 посто, а да бисмо постигли тих 5 посто не можемо да допустимо да људи буду отпуштени".

Отказе у ПКЦ-у није желео да коментарише подвукавши да су у том случају поднете тужбе, те би свако њихово изјашњавање могло да се протумачи као приклањање једној од страна, а његов задатак је, како је рекао, да брине о свим радницима и послодавцима.

Министар се осврнуо и на тренутну ситуацију са корона вирусом и када је овдашњи старачки дом имао 87 заражених корисника у априлу и рекао да није било пропуста руководства и запослених у овој установи и да је у Смедерево сад све како треба, али да је опрез неопходан, посебно сада када су геронтолошким центрима дозвоњене посете.

"Ми смо спремни као министраство и за вакцинацију против грипа, ту смо припрему урадили пре месец дана, доставили Кризном штабу како и по којим приоритетима ћемо да вакцинишемо и то ће бити основ, уколико се појави вакцина против короне, за ту вакцинацију".