Вести

Министарка рударства и енергетике уручила уговоре Смедеревцима

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић данас је у Смедереву уручила уговоре грађанима који су у оквиру овогодишњег јавног позива града добили субвенције за повећање енергетске ефикасности у својим домаћинствима. Ресорна министарка захвалила се грађанима Смедерева што су препознали да улагањем у мере енергетске ефикасности, као што су замена прозора, врата, котлова за грејање, побољшање изолације, уградња соларних панела и сличног могу смањити своје рачуне за утрошену енергију.

"Прве године, од када смо започели реализацију овог пројекта у Смедереву, ту погодност искористило је свега 8 домаћинстава, током прошле године нешто више од 145, а на крају ове године резултат су 82 данас потписана уговора" - истакла је министарка и најавила да ће и у наредном периоду бити обезбеђена средства за субвенције.

"У прошлој години за ове мере у Смедереву је издвојено 20 милиона динара, док је за 2023. годину тај износ увећан за још 5 милиона" - рекла је на свечаности уручења уговора Јасмина Војиновић, председница Привременог органа града Смедерева и образложила да се 60 захтева грађана односило на замену спољних врата и прозора, 11 захтева се односило на замену и уградњу котла на гас, 6 на замену или уградњу нове инсталације, по 4 за замену и уградњу котла на пелет, уградњу соларних панела и на израду техничке документације и по 2 за уградњу топлотних пумпи и соларних колектора.

 

 

 

Извор: Град Смедерево