Вести

Пoтписани уговори са незапосленим лекарима и стоматолозима

Пoтписани уговори са незапосленим лекарима и стоматолозима У Смедереву су у петак потписани уговори са незапосленим лекарима и стоматолозима, који ће бити ангажовани за рад у сеоским амбулантама на подручју града Смедерева.

Свечаности су, поред потписника – 11 лекара и 4 стоматолога, присуствовали и државни секретар у Министарству здравља Републике Србије и функционер Српске напредне странке, Берислав Векић, градоначелница и повереник Српске напредне странке за Смедерево, др Јасна Аврамовић и члан Градског већа за здравство и посланички кандидат СНС-а, др Ивица Јевтић.

Државни секретар у Министарству здравља Републике Србије, Берислав Векић, оценио је данашње потписивање уговора са лекарима и стоматолозима, који ће бити ангажовани за рад у сеоским амбулантама, као сјајан потез локалне самоуправе и јединствен пример у Србији. “Један сјајан потез локалне самоуправе која помаже у решавању проблема, конкретно у здравству.

Запослити све лекаре и стоматологе са Бироа, то је раритет на просторима Републике Србије, којим треба да пођу и друге локалне самоуправе. Желим да истакнем овај велики хумани чин који је направила градска управа, на челу са градоначелницом, др Јасном Аврамовић и њеним комплетним тимом”, нагласио је Векић. Он је будућим лекарима пожелео пуно успеха у раду, да оправдају указано поверење и изразио наду да ће се надограђивати и стално учити, али и да ће бити група лекара која ће много мање размишљати о одласку из Србије и поручио да ће Министарство здравља подржавати и даље овакве акције и све будуће напоре локалне самоуправе у циљу унапређења здравственe заштитe.

„Мислим да се у Србији овакав догађај није скоро десио, да сви незапослени лекари буду ангажовани. Оно што је град Смедерево желео и годинама маштао, јесте да се рад сеоских амбуланти појача и да више немамо редове у амбулантама. Следећа акција је да свака сеоска амбуланта, која има услове, добије и одређене специјалисте из одређених области – педијатра, интернисту, гинеколога, као и ултра-звучну дијагностику“, рекла је градоначелница Смедерева. Она је честитала младим лекарима и стоматолозима „који ће данас почети свој радни век“, поручила да ће подржати њихово стручно усавршавање и пожелела им да дочекају и пензију у смедеревским здравственим установама.

„Очекујем да своје знање усмерите ка грађанима Смедерева, са жељом да наши Смедеревци буду здрави, јер само здрав човек може добро да ради, да има наду и веру и да сви заједно здрави уђемо у реформе и бољитак“, истакла је др Јасна Аврамовић. Градоначелница је за средину марта најавила и отварање хипербаричне коморе у Смедереву, а за април и почетак рада Завода за јавно здравље у том граду и поручила да за ову локалну власт “ништа прече и светије није од људског здравља”. Након потписивања, организован је обилазак реновиране амбуланте у Осипаоници, која ће почети са радом 1.марта и која ће, поред примарне здравствене заштите, пружати и специјалистичке услуге за мештане из неколико села моравског краја. Здравствени радници биће ангажовани на одређено време преко Дома здравља, на период од 6 месеци, а средства за њихове зараде биће обезбеђена из буџета Града Смедерева. Сличну акцију, локална самоуправа у Смедереву реализовала је прошле године, када су ангажовани сви професори физичке културе у склопу акције Спорт у школе.