Вести

СМЕДЕРЕВУ 2.2 МИЛИОНА ЕВРА

   Народна Скупштина Републике Србије 28. априла 2023. године потврдила је Споразум о зајму између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој и Уговор о кредиту између Француске агенције за развој и Републике Србије за реализацију Пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног развоја у републици Србији.

Нисилац пројекта је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Укупна вредност пројекта износи 265.200.000 евра и реализација пројекта трајаће до 30. новембра 2028. године. Захваљујући овоме 145 јединица локалне самоуправе, у виду гранта, добило је бесповратна средства према унапред утврђеној формули.

Препознајући потребу за продубљивањем сарадње и партнерства у циљу јачања капацитета града Смедерева и Републике Србије у процесу унапређења управљања локалном инфраструктуром и капацитетима локалних институција, овај Споразум има за циљ јачање капацитета за одрживо управљање локалном инфраструктуром и унапређење приступа економским и друштвеним могућностима на климатски осетљив начин. Граду Смедереву су на располагање стављена средства у износу од 2.220.448 евра, за реализацију  пројекта из области: рехабилитација и реконструкција постојеће саобраћајне инфраструктуре, изградња нових пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, озелењавање и решавање проблема наслеђеног загађења, јавне расвете, унапређење система за управљање саобраћајем, унапређење система за регулисање саобраћаја, регулисање паркирања и безбедности саобраћаја.

   У наредном периоду биће направљени детаљни планови у ком правцу ће бити реализована средства за значајне инфраструктурне пројекте у Смедереву.

 

 

 

Извор: Наш глас